Tuotehaku:

article

Eksyitkö viidakkoon?

Oletetaan, että olet eksynyt viidakkoon, mutta sinulla on suojaa sekä reilusti ruokaa ja vettä. Tämä saattaa kuulostaa mukavalta, mutta useimmat eivät kuitenkaan halua elää kuin Mowgli Viidakkokirjassa. Viidakko on tiheä, joten sieltä on vaikea löytää ketään. Siksi saatat joutua itse selviytymään takaisin sivistyksen pariin. Seuraavassa on joitakin vinkkejä siitä, miten kannattaa toimia.

Pue pitkähihainen paita ja liu'u kasvillisuuden läpiKun olet pakannut tavarasi ja tarvitsemasi veden, aloita pukemalla päällesi pitkähihainen paita. Tämä saattaa kuulostaa omituiselta helteellä. Kasvillisuus on kuitenkin usein vahvaa, piikikästä ja vaikeapääsyistä. Peittäviä vaatteita käyttäen vältät naarmut ja haavat, jolloin myös tulehdusriski pienenee. Kun vaellat aluskasvillisuuden seassa, käännä olkapäitäsi ja lantiotasi, taivuta vartaloasi ja mukauta askeleesi kasvillisuuden mukaan niin, että liu'ut eteenpäin maaston poikki.

Vaellus on helpompaa viidakkoveitsen (macheten) kanssa. Hakkaa kasvillisuutta pois kuitenkin vain sen verran, että pääset liikkumaan eteenpäin. Tarkoitushan on, että vain sinä pääset kulkemaan. Jos yrität luoda leveän ja hienon polun, väsytät vain itsesi turhaan. Jos sinulla ei ole viidakkoveistä, voit etsiä pitkän oksan, jota voit käyttää vaellussauvana ja edessäsi olevan kasvillisuuden "avaamiseen". Keppi on hyvä myös hämähäkkien ja käärmeiden pois ajamista varten. Muista olla varovainen viidakossa!

Etsi luonnollinen reitti


Yritä kehittää itsellesi viidakkonäkö kulkiessasi eteenpäin. Kohdista katseesi välillä jonkin matkaa eteesi ja välillä jalkojesi juureen. Näin voit kehittää itsellesi viidakkonäön, toisin sanoen tällöin et keskity vain suoraan edessäsi oleviin pensaisiin ja puihin, vaan opit katsomaan kauemmas ja löydät luonnollisia aukkoja ja aukeamia kaiken kasvillisuuden seasta. Katso siis viidakon läpi, älä viidakkoa. Muista myös samalla katsoa silloin tällöin alas. Silmiisi saattaa osua umpeen kasvanut polku.

Valitse kohde noin 50 metrin päässä edessäsi, ettet kulje ympyrää. Siirry kohteeseen ja valitse sitten uusi kohde katsomalla ensin taaksesi lähtöpisteeseen ja pitämällä sitten suoran linjan eteenpäin. Pidä silmällä villieläimiä kävellessäsi. Jos liikut hitaasti ja rauhallisesti ja kuuntelet hyvin, voit välttää törmäämisen esimerkiksi jaguaariin.

Noudata näitä ohjeita, niin pääset toivottavasti takaisin sivistyksen pariin ja saat samalla hyvän tarinan, jonka voit kertoa seuraavilla leiritulilla.

8 vinkkiä, jos eksyt viidakossa

• Jos sinulla ei ole hyttyskarkotetta, solmi T-paita päähäsi ja anna sen roikkua kaulalle.

• Levitä savea paljaille ihoalueille. Kun savi kuivuu, siitä tulee kova kuori, joka suojaa hyttysten hyökkäyksiltä.

• Leiritulen savu karkottaa hyönteisiä sekä aamulla että illalla.

• Ravista aina kenkiä ylösalaisin ennen kuin vedät ne jalkaasi. Skorpionit ja hämähäkit piiloutuvat mielellään kenkiin.

• Joet ja vesistöt johtavat usein asutuksen luo.

• Seuraamalla apinoita voit saada selville, mitkä hedelmät ja kasvit ovat syötäviä.

• Katkaise oksia silmiesi korkeudelta kulkemasi reitin varrelta, jotta mahdollinen pelastusryhmä näkee, mihin suuntaan olet mennyt.

• Ilmoita savumerkkien avulla, missä olet. Etsi aukeama, jossa savu pääsee nousemaan ylöspäin, ja peitä nuotio sitten märillä palmunlehdillä kolme kertaa, usean sekunnin ajaksi kerrallaan – tämä on hätämerkki.

Tilaa ajoissa saadaksesi pakettisi ennen joulua. Tilausaikaa jäljellä: 2015-12-16T15:00 Pidennetty palautusaika välillä 20.11 – 31.12 ostetuille tuotteille. Sopimattomat tuotteet voi palauttaa poikkeuksellisesti 15.1.2016 asti