Tuotehaku:

Käsintehtyä nahkaa ruotsalaisin perintein

Annette Ripheden ja hänen kollegansa Ribes Leather -yrityksessä ovat metsästyksen ja nahan asiantuntijoita ja sopivat siksi ihanteellisesti Fjällrävenin nahkaisten metsästysasusteiden toimittajiksi. Tuotteet on valmistettu hellävaraisesti käsin kasviparkitusta nahasta tehtaaksi muutetussa ladossa Öölannin saarella Etelä-Ruotsissa.

Niityiltä kuuluu lampaiden ääntelyä, mutta ne hiljenevät, kun ovi aukeaa ja Nisse-koira alkaa haukkua. Sieraimiini tulvahtaa vahva nahan haju ja rakennuksesta kuuluvan lävistyskoneen ääni taukoaa. Annette Ripheden käskee Nisseä olemaan hiljaa ja lähtee työpisteeltään ottamaan minut vastaan ja toivottamaan minut tervetulleeksi. Hänellä on vahva kädenpuristus ja hän puhuu leveää Smoolannin murretta. 

“Tämä pieni terrieri ei ehkä näytä kovinkaan kummoiselta, mutta se on vain kaksivuotias ja jo nyt uskollinen metsästyskumppani. Monet ketut ja mäyrät ovat poistuneet tästä maailmasta, kun Nisse on kaivanut innokkaana Öölannin hiekkaa”, sanoo ylpeä metsästäjä ja koiranomistaja. 

Kävelemme läpi tehtaan, jonka seinillä roikkuu valmiita tuotteita. Työn alla olevat tuotteet odottavat pöydillä valmistusprosessin seuraavaa vaihetta. Vuoroaan odottavat myös isot vuodat. Tehtaaksi muutettu lato on täynnä työkaluja ja koneita.  

Annette on viettänyt koko elämänsä nahan parissa. Ensimmäiset hihnansa hän punoi jo kolmevuotiaana vanhempiensa Bengtin ja Ulla-Brittin työpajalla. Annetten Bengt-isä työskenteli aiemmin lasiteollisuudessa Smoolannissa ja siirsi nahkayrityksensä Öölantiin vuonna 1977. Kun Bengt jäi eläkkeelle vuonna 2008, Annette siirtyi yrityksen johtoon. Perinteet ja tietotaito ovat säilyneet, vaikka tehdas on siirretty hieman pohjoisemmaksi Tävelsrumissa sijaitsevalle maatilalle.

“Mielestäni olisi ollut harmillista, jos isän ja äidin tietotaito olisi mennyt hukkaan heidän jäädessään eläkkeelle ja olen aina pitänyt käsitöistä ja nahasta materiaalina”, sanoo Annette, joka on nykyään vastuussa kaikesta tuotannosta kahden työntekijänsä kanssa. 

Hänen suhteensa nahkaan on valtaosin peräisin metsästyksestä. Sekä Annette että hänen miehensä Anders ovat innokkaita metsästäjiä ja Annetten pienestä tehtaanmyymälästä voi ostaa kauniita lompakkoja, vöitä, esiliinoja, patruunataskuja ja asehihnoja. Ne ovat tuotteita, jotka kestävät vuosien ahkeraa arki- ja vapaa-ajankäyttöä. Öölannin karu alue asettaa kovat vaatimukset sekä metsästäjille että tuotteille.

“Täällä on aina tuulista, sää on kamala,” sanoo Annette, joka kertoo rehellisesti kotisaarensa hyvistä ja huonoista puolista. 

Hän tietää kuitenkin, että nahka kestää huonon sään aiheuttamia vaikeita olosuhteita. Laukun ja vyön tulee kestää työskentelyä sateessa, tuulessa, auringossa ja kesähelteillä vuodesta toiseen. Annetten omat kokemukset luonnon oikullisuudesta on otettu huomioon hänen tuotteissaan. 

“Nahka on elävä materiaali ja hyvien tuotteiden valmistaminen edellyttää sen ”tulkitsemista”. Nahan tekstuuri tulee ottaa huomioon, jotta tuotteet pitäisivät käyttötarkoituksen mukaisen muotonsa.  Käsitöissä on pitkälti kysymys siitä, miltä raakatuote tuntuu. Sitä on vaikea selittää muulla tavoin.” 

Tehtaalla on aistittavissa, että vaistot ovat valmistusprosessissa tärkeitä. Vaikka jotkin työkalut ja koneet ovat tarpeellisia, jokaista valmistusvaihetta valvoo ihminen. Lävistyskone lävistää yksitellen osia ja yksityiskohtia isoista vuodista. Kaikki osat tarkistetaan ennen hyväksyntää. Taitavat kädet leikkaavat, liimaavat ja yhdistävät vuodan osat. Sen jälkeen samat taitavat kädet ompelevat ne ompelukoneella yhteen, leikkaavat reunat viistoiksi ja tasaavat rypyt. Langanpäät poltetaan kynttilän liekin päällä. Tuotteisiin poltetaan teksti ja naalilogot. Reunoihin ommellaan päärme. Kädet ja silmät valvovat taukoamatta, että kaikki sujuu vaatimusten mukaan. 

Vaikka jotkin laukut näyttävät samanlaisilta kaukaa katsottuna, pienet erot näkyvät läheltä katsomalla. Tuotteet eivät ole missään tapauksessa täsmälleen samanlaisia. 

“Yhdessä vuodassa saattaa olla pieniä viiruja ja jälkiä, jotka saattavat olla peräisin siitä, että lehmä on loukannut itsensä ja saanut haavan, joka on sitten parantunut. Jokaisella vuodalla on oma sielunsa ja tarinansa. Se antaa jokaiselle tuotteelle tietyn ominaisluonteen.”

Tuotteiden yksilölliset ominaisuudet näkyvät entistäkin selvemmin silloin, kun valmista tuotetta käytetään. Jokaisen arven takana on tarina. Patruunataskuihin, vöihin ja asehihnoihin liittyy ajan kuluessa yhä useampia muistoja. Tuotteet eivät ole vain käytännöllisiä, vaan ne tallentavat niitä käyttävien metsästäjien muistoja. Niistä tulee uskollisia ystäviä, joilla on arpia ja yksilöllisiä ominaisuuksia, joiden ulkonäkö vain paranee ajan myötä.