Tuotehaku:

Kauriinsatulaa metsästämässä

Monet metsästävät elämyksen ja eränkäynnin vuoksi. Toisilla tavoitteena on saada maukasta lihaa. Metsästys on fantastinen harrastus, jossa yhdistyvät käytännöllinen vapaa-ajanvietto ja mahdollisuus tuoda kotiin todella hyvää ruokaa. 

Tuli piirtää pitkiä varjoja pienen mökin seiniin. Meille tarjotaan fantastista kuumaa kahvia, joka auttaa meitä heräämään tänä pimeänä aamuna.

“Yöllä on satanut vähän, mutta päivästä tulee hyvä metsästykseen. Alueella on paljon riistaa, muun muassa villisikoja ja kuusipeuroja, mutta tänään metsästämme metsäkauriita. Jos tilaisuus tarjoutuu, voit ampua myös kettuja ja jäniksiä. Jos meillä on aikaa, keräännymme uudelleen myöhemmin iltapäivällä ja menemme sorsastamaan hieman kauempana sijaitsevalle pienelle järvelle”, sanoo päivän oppaamme. 

Olemme metsästysalueella Ruotsin Sörmlannissa ja ympärillämme levittäytyvät vuoret. Edessämme aukeavat sekä metsäalueet että vastikään kynnetyt pellot. Kaikki ovat tulleet tänne metsästämään pienriistaa. Odotukset ovat miltei käsin kosketeltavissa raikkaassa syysilmassa – lokakuu on uskomattoman kaunis kuukausi. Yksi koiramiehistä on juuri päästänyt viiriäiskoiransa vapaaksi. Koira pääsee jäljille melkein välittömästi. Koulutetun ajavan koiran kanssa metsästäminen on jännittävä kokemus. Metsästyksen aikana koira ajaa saalista liikkeelle viidestä minuutista useisiin tunteihin. Ajatuksena on, että koira ei häiritse riistaa liikaa, joten se pysyy samalla alueella ja liikkuu hitaasti ja tasaisesti. Yhtäkkiä kuulen takanani oksan katkeavan ja näen passipaikan edessä eläimen. Koirat eivät ole vainunneet sitä, vaan se liikkuu metsän läpi omasta aloitteestaan. Saattaa olla, että koirat tai metsästäjät ovat häirinneet sitä, mutta se vaikuttaisi tulevan väärästä suunnasta. Olen varma, että se on metsäkauris, mutta itse asiassa se on kuusipeura, yksinäinen uros. Lasken aseeni. Metsästämme tänään metsäkauriita ja lisäksi kuusipeurojen ampuminen 1-luokan ampuma-aseella on kiellettyä. 

Kuulen koirien työskentelevän metsän toisella puolella ja pian kuuluu laukaus. Pienellä eräreitillä oleva metsästäjä on onnistunut ampumaan nuoren naaraspuolisen metsäkauriin.

“Otin varmistimen pois päältä, tilanne eteni hitaasti, joten tuntui turvalliselta ja hallitulta painaa liipaisimesta. Oli upea tunne ampua kauris, josta saan fantastista kauriinsatulaa,” sanoo iloinen ampuja, joka on uusi naispuolinen metsästäjä. 

Olemme tänään iloisia siitä, että näemme auringon puunlatvojen välistä. Lämpötila pysyy miellyttävänä jopa passipaikoilla oleville ja kun koirat ovat työn touhussa, jotakin tapahtuu koko ajan. Koirat tekevät hyvää työtä ja aamuisen metsästyksen saaliita ovat nuori metsäkauris ja pienempi urospuolinen kauris. Kaikki kertovat toisilleen näköhavainnoistaan ja muista huomioista ja monet ovat nähneet sekä kuusipeuroja että kettuja. 

Lounaan jälkeen lähdemme pienelle järvelle, josta opas aiemmin meille kertoi. Monet koiranomistajat saapuvat paikalle koiriensa kanssa. Sorsastus on jännittävää. Sorsat lentävät sekä korkealla että matalalla ja haastavat taitomme äärirajoille asti. Taitavat noutajat hakevat alas ammutut sorsat. Sorsastus on suosittua syyskuukausina.