Tuotehaku:

Passipaikalla Värmlannissa

– ja tapaaminen metsän kuninkaan kanssa

Hirvi, metsän kuningas, on Ruotsin suurin riistaeläin ja hirvijahti on monille ruotsalaisille metsästäjille vuoden kohokohta.  Hirvenmetsästykseen liittyy perinteitä, lämpöä ja sukupolvien välistä kumppanuutta. Hirvenmetsästys on täynnä odottamista, liikkumista ja mahdollisuutta tehdä lähempää tuttavuutta yhden majesteettisimpien nisäkkäidemme kanssa.

Maaseudulla on sekä tiheitä pihkan tuoksuisia mäntymetsiä että laajoja alueita, joilta on avoin näkymä järvien ja jokien yli. Vesi solisee puroissa. Viileässä aamuilmassa on aistittavissa jännitystä. Hirvijahtiin osallistuvat ovat luontoa ja koiria rakastavia metsästäjiä, joiden hartain toivomus on kuulla tuoretta jälkeä seuraavan koiran haukuntaa. Hirvijahti on metsästysvuoden kohokohta ja metsästysseurue on hyvin valmistautunut. Vanhat ja nuoret, perheet ja ystävät ovat kerääntyneet yhteen, ja suunnitelmana on metsästää hirviä koirien kanssa – tarkemmin sanottuna ruotsalaisten hirvikoirien. Seurueen johtaja kerää yhteen sekä koiramiehet että passipaikoilla olevat, ja käy läpi turvallisuusohjeet ja päivän tavoitteet.

– Voimme ampua kaksi hirvisonnia ja mielin määrin vasoja. Ampukaa ainoastaan sallittuihin suuntiin ja varmistakaa, että kaikilla on hatussa suojanauha tai vastaavaa. Ensimmäisellä alueella, johon menemme, on tehty useita havaintoja viime aikoina.

Olemme lopultakin matkalla. Kuuntelemme tarkkaavaisina tapahtumia radioista. Yksi koiramiehistä löytää tuoreen makuupaikan. Joku näkee tuoreita jälkiä ja jätöksiä. Hirvet kulkevat usein metsäalueiden läpi hakiessaan suojaa puista ja lehdoista. Hirvijahti on todella haastavaa: se edellyttää koiria, varusteita ja tarkkaa suunnitelmaa. 

Harkitut ja hitaat liikkeet ovat tärkeitä taitoja Värmlannin metsissä silloin, kun haetaan parhaita olosuhteita menestyksekkääseen jahtiin. Joskus tuuli kääntyy, joten tämä ja muut seikat tulee tarkistaa huolellisesti ja usein. Vaatteiden tulisi olla hiljaisia ja värien tulisi sulautua huomaamattomasti ympäröivään maaseutuun. 

Metsästämme laajalla metsäalueella ja joidenkin meistä täytyy liikkua pitkän matkaa päästäksemme passipaikoille. Autan ensikertalaista opastamalla häntä tämänpäiväisellä metsästysretkellä. Näemme nuolukiven vähän matkan päässä ja pienet linnut lentävät passipaikan ympärillä. Lopulta kuulemme selkeää koiran haukuntaa melko läheltä ja radiosta kuuluu:

– Useita hirviä liikkeellä!

Paleltuneet sormet ja jäykät nivelet muuttuvat vaistomaisesti ja nopeasti tehokkaiksi työkaluiksi. Eläimet ilmestyvät aivan passipaikkamme eteen ja otamme aseiden varmistimet pois päältä. Muutaman sekunnin päästä maassa makaa fantastinen pieni hirvisonni. 

Ampuja on iloinen ja ryhmä vieläkin iloisempi, koska olemme saavuttaneet yhdessä hyvän tuloksen. Tästä metsästyksessä on kyse: yhteistyöstä, hyvin koulutetuista koirista, jotka hoitavat työnsä, sekä fantastisesta oleskelusta raittiissa ilmassa. Kun kaikki kerääntyvät leirinuotion ympärille, ampuja saa pienen oksan hattuunsa. Hän on ampunut ensimmäisen hirvensä, eikä voi lakata hymyilemästä. Nyt on aika kääriä hihat ja alkaa käsitellä saalista.