Tuotehaku:

article

Hypotermia

Hypotermia syntyy, kun elimistö ei pysty ylläpitämään normaalia kehon lämpötilaa. Sen merkkejä ja oireita ovat asteittainen henkisten ja fyysisten kykyjen menetys. Siksi se on yksi suurimmista vaaroista kylmässä ympäristössä ulkoillessa.

Hypotermian tilassa olevaa henkilöä tulee käsitellä erittäin varovasti. Hypotermia on tila, jossa kehon lämpötila on huomattavasti normaalia alempi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että elimistö reagoi voimakkaasti pieniinkin kehon lämpötilan muutoksiin, joka on terveellä henkilöllä noin 37,5 °C lepotilassa. Jo 35 °C:een lämpötilassa keho alkaa täristä hallitsemattomasti. Hypotermia vaikuttaa keskittymiskykyyn ja kykyyn ajatella loogisesti. Älä ala-arvioi keskittymiskykyäsi kylmässä! Tarkkaile ystäviäsi hypotermian merkkien varalta.

Jos hypotermia etenee, vilunväreet hidastuvat ja lakkaavat lopulta. Tällöin elimistö on apaattisessa tilassa, eikä potilas pysty enää toimimaan itsenäisesti. Kyky ajatella selkeästi häviää eikä potilas pysty vastaamaan kysymyksiin. Tässä tilanteessa tarvitaan lääkärinhoitoa.

Hypotermia on vakava, kun kehon lämpötila laskee alle 32 celsiusasteen. Tällöin potilas on menettänyt tajuntansa ja sydämen sykettä ja hengitystä voi olla vaikea havaita.

On tärkeää muistaa, että kaikki yhdessä luonnossa liikkuvat ovat vastuussa toisistaan. Toimikaa ennalta ehkäisevästi ja huolehtikaa siitä, että kaikki syövät, juovat ja mukauttavat vaatetustaan tarpeen mukaan.