Tuotehaku:

article

Kehon lämmönsäätely

Ihmiskeholla on ainutlaatuinen kyky säädellä lämpötilaa. Talvella ulkoillessa on kuitenkin syytä olla varovainen. Olemme keränneet tähän joitakin tärkeitä tietoja, joiden avulla voit liikkua talvella turvallisesti.

Elimistön lämpötilan täytyy pysyä tasaisen korkeana, jotta se toimii kunnolla.

Voimme mukautua ilmaston muutoksiin kahdella tavalla:

Käytöksellä, tietoisilla reaktioilla, kuten pukemalla lisää vaatteita tai käyttämällä lihaksia. Fysiologisin, automaattisin reaktioin, kuten verenkierron muutoksilla, jolloin iho, käsivarret ja jalat saavat vähemmän verta.

Verenkierto keskittyy sisäelimiin ja päähän. Käytä aina päähinettä, jotta pää pysyy lämpimänä. Silloinkin, kun olet makuupussissa nenänpäätä myöten. Levossa yli 50 prosenttia kehon lämpöhäviöstä kulkee pään kautta. Liikkuessa osuus on vieläkin suurempi. Tämä johtuu siitä, että päässä verisuonet ovat hyvin pinnassa ja koska ne eivät supistu. Tämä automaattinen reaktio on helppo huomata, kun kädet ja jalat muuttuvat kylmiksi. Tämä on elimistön ensimmäinen varoitusmerkki siitä, että kehon lämpötila on alkanut laskea.

Vilunväristykset ovat toinen tärkeä fysiologinen reaktio, kun kehon lämpötila laskee. Vilunväristykset ovat hallitsemattomia lihasten supistuksia, joilla elimistö pyrkii tuottamaan lämpöä, ja vakava merkki siitä, että kehon lämpötila on liian alhainen. Kun vilunväristyksen ovat alkaneet, on vaikea käyttää lihaksia normaalisti. Jos kylmettyminen pahenee, vilunväristykset lisääntyvät ja muuttuvat voimakkaaksi tärinäksi, jolloin tilanne on jo hyvin vakava. Tällöin elimistö on lievän hypotermian tilassa ja tilanteen voi saada haltuun vain toisen ihmisen avulla.