Tuotehaku:

article

Mitä kylmyys on?

Maailman pohjoisosissa talvi kestää marraskuun alusta huhtikuun loppuun. Talvi tarkoittaa kuivia, tuulisia olosuhteita, jolloin lämpötila pysyy suhteellisen yhtäjaksoisesti -15–40 °C:ssa. On tärkeää tietää, miten voi pitää itsensä lämpimänä, ja osata toimia oikein. Tärkeää on myös olla hyvässä fyysisessä kunnossa.

Mitä kylmyys on ja miten se vaikuttaa ihmiseen

Ihmisen elimistö toimii alastomana normaalisti parhaiten noin 20–25 °C:ssa. Näin ollen yksi kylmyyden määritelmä voisi olla alle 20 °C:een lämpötila. Todellinen vihollinen on kuitenkin vesi. Märkä iho siirtää energiaa pois elimistöstä erittäin nopeasti. Hiki, märkä lumi ja sula vesi ovat kaikki vihollisia, joita on syytä välttää kaikin tavoin, etenkin talvella.

Hikoilu on normaali reaktio silloin, kun elimistö ylikuumenee. Haihtumisprosessi kuluttaa paljon energiaa ja tämä energia häviää elimistöstä ylimääräisen lämmön mukana. Tästä ei ole mitään haittaa urheillessa tai hyvin lämpimässä paikassa, mutta vaatteiden kastuminen kylmissä olosuhteissa voi olla hengenvaarallista. Silloin on syytä muuttaa tempoa ja vaatetusta, ettet ala hikoilla liikaa.

Muista pitää lyhyitä taukoja ja säädä vaatetustasi säännöllisesti ulkoillessasi talvella

• Takin kauluksen avaaminen.
• Lapasten tai käsineiden pois ottaminen.
• Päähineen ottaminen pois päästä hetkeksi.
• Tuuletusaukkojen vetoketjujen avaaminen.
• Öppna ventilationsdragkedjorna lite grann

Tärkeä perussääntö kylmissä ilmastoissa on pitää itsensä kuivana!