Tuotehaku:

Kestävän ajattelutavan mukaisesti

Keb Eco-Shell -valikoiman luominen

Eco-Shell-vaatteiden ensimmäinen sukupolvi valmistui vuonna 2011. Samanaikaisesti Fjällräven jatkoi alppivaelluksiin ja vaativiin maastoihin tarkoitetun teknisen Keb-vaateperheen kehittämistä. Kebin perusideana on aina ollut kehittää vaatemallisto, jonka vaatteet toimivat hyvin yhdessä. Tästä syntyi pian idea kehittää myös vedenpitäviä kuorivaatteita, jotka täydentävät G-1000- ja stretch-materiaaleista valmistettuja takkeja ja housuja.

Nämä eivät olleet vain mitä tahansa kuorivaatteita:

"Päätimme kehittää kaikkien aikojen toiminnallisimman vedenpitävien kuorivaatteiden valikoiman – tinkimättä yhtään kestävästä ajattelutavasta", Henrik kertoo. "Emme halua, että tuotteillamme on tarpeettomia haittavaikutuksia ympäristöön ja eläimistöön. Paras mahdollinen toiminnallisuus ja pienin mahdollinen ympäristövaikutus ovat yhtä tärkeitä; emme ole tyytyväisiä tuotteeseen ennen kuin nämä molemmat tekijät täyttyvät."

Tämä tavoite mielessämme aloitimme intensiivisen kehitystyön. 

Uusille vaatteille oli luonnollisesti keskeistä niiden materiaali, Eco-Shell. Vastikään kehitetty kalvolaminaatti, joka tarjoaa parhaan mahdollisen vedenpitävyyden ja hengittävyyden, ja joka on kudottu siten, että se venyy ja mahdollistaa siten vaatteet, jotka seuraavat liikkeitä ainutlaatuisella tavalla. Tärkeintä kuitenkin on, että kaikki kolme kerrosta ovat polyesteria, joka on osittain kierrätettyä, ja joka tarjoaa etuja tulevaisuudessa, kun on aika laittaa vaate kiertoon. Lisäksi vaatteet on ilmastokompensoitu, ja niissä on fluorihiilitön pintakylläste.

Miksi haluatte välttää fluorihiiliä?

"Fluorihiilet ovat haitallisia ympäristölle, sillä ne kerääntyvät biologisiin organismeihin ja jäävät pohjaveteen ja luontoon erittäin pitkäksi aikaa", Henrik sanoo. "Fluoriin liittyvä kemia on monimutkaista, ja toistaiseksi useimpia näistä aineista ei ole kielletty, mutta me emme odota kieltoja – emme halua käyttää fluorihiiliä tuotteissamme."

Mitä kompromisseja on tehty, kun on valittu fluorihiilitön pintakylläste?

"Toiminnallisuuden suhteen ei ole tehty varsinaisia kompromisseja. Vedenpitävyys saadaan aikaan kalvolla, kun taas kylläste pitää vaatteen pinnan mahdollisimman kuivana. Fluorihiilitön kylläste on myös vettähylkivä, mutta se ei suojaa aivan niin hyvin rasvalta ja lialta perinteisiin pintakyllästeisiin verrattuna, ja se pitää uusia hieman useammin." 

Ammattilaisten testaamat prototyypit

Takki, jota Henrik ja Peter tutkivat toimistolla, on yksi kymmenestä prototyypistä, jotka kehitysosasto on luovuttanut Fjällrävenin testitiimille laajoihin kenttätesteihin. Ryhmää johtaa tuoteasiantuntija Johan Skullman, ja siihen kuuluu vuoristo-oppaita, koiravaljakkokuljettajia ja muita ammattilaisia, jotka viettävät paljon aikaa luonnossa. He ovat vieneet Eco-Shell-vaatteet vaelluksille, alppihiihtomatkoille ja tavallisille hiihtoretkille. Sekä lukuisille muille tavallisille ulkoiluretkille.

Vaatteissa on käyty Kebnekaisen huipulla (luonnollisesti, sillä mallisto on nimetty sen mukaan), selvitty lumimyrskyistä ja vastatuulesta Lapin tuntureilla, kiipeilty kaatosateessa, kestetty kylmiä kausia Huippuvuorilla ja uhmattu syvää lunta Japanissa. Niitä on käytetty myös kehitysosaston omilla retkillä sekä vuoristoissa että paikallisissa metsissä.

"Jotta voidaan ymmärtää, kuinka vaate toimii tosielämässä niin materiaalin, mallin kuin taskujen paikan suhteenkin, sitä pitää käyttää ulkona – sekä äärimmäisissä olosuhteissa että tavallisemmissa ympäristöissä", Henrik sanoo. "Suoritamme tietysti myös laboratoriotestejä, joissa analysoimme materiaalin kestävyyden, vedenpitävyyden ja teknisen suorituskyvyn." 

Työtä ilman deadlinea

Tänä syksynä ja talvena tulokset ovat ensimmäistä kertaa nähtävänä myymälöissä. Henrik kertoo prosessista.

"Kun työskentelemme tällaisen projektin parissa, meillä ei ole mitään deadlinea. Ei ole paineita saada tuotetta valmiiksi tiettyyn syys- tai talvikuvastoon. Jos sen on tarkoitus olla paras mahdollinen tuote, sille täytyy antaa sen tarvitsema aika." 

Kuinka lähestyit vaatetta suunnittelun näkökulmasta?

"Toiminnallisuus ja muotoilu eivät sulje toisiaan pois. Jos ensimmäiset luonnokset perustuvat vaatteelta tarvittavaan toiminnallisuuteen, loppu yleensä asettuu kohdalleen. Tässä takissa mikään ei ole siinä ilman syytä – tämä sisältää kaiken tuuletuksesta ja taskuista huppuun ja säätimiin", Peter sanoo. 

Anorakki palkittiin heti

"Uuteen mallistoon kuuluu takki, anorakki ja housut, joista on malleja sekä miehille että naisille. Lisäksi siihen kuuluvat pidempi parkatakki, jossa on ohut vuori sekä korkeavyötäröiset, olkaimelliset housut. Nämä vaatteet on tarkoitettu käytettäväksi yksin tai yhdessä – ensisijaisesti ne on tarkoitettu yhdistettäväksi muihin Keb-perheen vaatteisiin", Peter kertoo.

"Kuorihousut on esimerkiksi leikattu siten, että niitä voidaan käyttää G-1000-vaellushousujen päällä lisäkerroksena suojaamaan kosteudelta, jos sää äkillisesti huononee. Kaikki mallit on valmistettu huolellisesti parhaan mahdollisen mitoituksen varmistamiseksi. Ne istuvat hyvin, mutta jättävät tarpeeksi tilaa lämmittävälle lisäkerrokselle."

"Haasteena on ollut tehdä takista mahdollisimman kevyt, mutta kuitenkin sellainen, että siinä pärjää vaativissa olosuhteissa ja liikkuminen on mahdollisimman helppoa ympäristövaikutusten jäädessä puolestaan mahdollisimman vähäisiksi."

Keb Eco-Shell Jacket ja muut vaatteet ovat saatavana myymälöissä, niitä on esitelty messuilla ja ne ovat saaneet ulkoilualan ensimmäiset palautteet – kuten anorakille myönnetyn ISPO Award -palkinnon.  Ovatko Peter ja Henrik tyytyväisiä?

"Kyllä, ehdottomasti. Olemme onnistuneet luomaan monikäyttöisiä vaatteita, ja testiryhmän sekä ensimmäisten käyttäjien antama palaute on ollut hämmentävän positiivista. Olemme todella tyytyväisiä siihen, että onnistuimme tekemään tämän kaiken pitäen samalla ympäristövaikutukset mahdollisimman vähäisinä", Henrik sanoo.

Tilaa ajoissa saadaksesi pakettisi ennen joulua. Tilausaikaa jäljellä: 2015-12-16T15:00 Pidennetty palautusaika välillä 20.11 – 31.12 ostetuille tuotteille. Sopimattomat tuotteet voi palauttaa poikkeuksellisesti 15.1.2016 asti