Tuotehaku:

Untuva vai tekokuitu täyte

Untuvamakuupussit ovat olleet pitkään yleisin valinta ihmisille, jotka lähtevät vaellukselle. Tekokuitutäytteisten makuupussien ominaisuudet ovat kuitenkin parantuneet. Etenkin sen jälkeen, kun Fjällräven toi markkinoille Supreme Microloft -makuupussit, tekokuitutäytteiset makuupussit ovat olleet varteenotettava vaihtoehto. Lyhyesti sanottuna untuvamakuupussien lämmöneristyskyky on erinomainen, ne ovat kevyitä ja ne pakkautuvat hyvin pieneen tilaan. Tekokuitutäytteiset makuupussit ovat kuitenkin edullisempia ja toimivat märkänä paremmin kuin untuvamakuupussit.

Untuvamakuupussit

Untuvamakuupussit ovat hyvin lämpimiä ja mukavia ja niiden lämmönsäätelyominaisuudet ovat erinomaiset. Tämä tarkoittaa, että untuvamakuupussi pitää lämpimänä kylmässä ja vilpoisana lämpimässä. Untuvamakuupussien merkittävimmät edut ovat niiden keveys ja se, että niiden paino-lämpösuhde on huomattavasti parempi kuin tekokuitutäytteisissä makuupusseissa. Ne puristuvat hyvin pieneksi rullaksi ja niiden käyttöikä on yleensä huomattavasti pitempi kuin tekokuitumakuupusseilla.

Untuvamakuupussit luokitellaan niiden fill power -arvon eli täyttötehon perusteella. Täyttöteho on ilmakerroksen tai "kuohkeuden" mittayksikkö. Sillä mitataan, kuinka paljon yksi unssi (27,3 grammaa) untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. Mitä suurempi luokitusnumero on, sitä parempi lämmöneristyskyky on. Untuvamakuupussi, jonka täyttöteho on suurempi, on kevyempi ja pakkautuu pienempään tilaan kuin yhtä lämmin untuvamakuupussi, jossa käytetään heikompilaatuista untuvaa. Fill power -arvo 400–450 on määritelty keskilaaduksi, 500–550 hyväksi, 550–750 erittäin hyväksi ja 750+ erinomaiseksi laaduksi.

Untuvamakuupussien heikkous tekokuitumakuupusseihin verrattuna on se, että kastuessaan ne menettävät osan tai suurimman osan lämmöneristyskyvystään. Siksi untuvamakuupussi on pidettävä mahdollisimman kuivana. Jos untuvamakuupussi kastuu, sen kuivuminen kestää varsin kauan.

Toinen untuvamakuupussin heikkous on se, että ne ovat yleensä kalliimpia kuin tekokuitumakuupussit. Kalliimpi hinta tarkoittaa usein kuitenkin myös huomattavasti pidempää käyttöikää. Jos makuupussista huolehditaan asianmukaisesti, se kestää käytössä noin 10–15 vuotta.

Tekokuitu – Supreme Microloft

Supreme Micro Loft -materiaalin tekokuidut on kehitetty yhteistyössä Fjällrävenin kanssa ja ne ovat parhaita nyt saatavilla olevia synteettisiä kuituja. Makuupussin täytteenä on yhdistelmä ohuita ja hieman paksumpia silikonilla käsiteltyjä mikrokuituja, jotka täyttävät makuupussin ilmalla, joka puolestaan toimii eristeenä. Periaate on sama kuin untuvatäytteisissä makuupusseissa. Synteettiset kuidut ovat loistava vaihtoehto untuvalle, koska ne säilyttävät muotonsa pitkäaikaisessakin käytössä. Synteettiset kuidut kestävät myös paremmin kosteutta ja niiden lämmöneristyskyky säilyy myös kosteana.

Näiden makuupussien heikkouksia Fjällrävenin untuvamakuupusseihin verrattuna ovat niiden suurempi koko ja hieman suurempi paino.

Valintaa täsmääviä tuotteita ei ole.