Tuotehaku:

Q&A with Johan Skullman

Kysymyksiin vastasi ulkoiluasiantuntijamme Johan Skullman Facebook-sivullamme 25.2.

Kysymys 1 

Hei Johan! Videolla, jolla esittelet teltan pystytystä talvella, näkyy, että teltassa on reunat, joihin laitat lunta. Voiko saman vaikutuksen saada aikaan, jos niitä reunoja ei ole (estämässä ilmaa pääsemästä sisään), koska ilman noita reunoja sisään pääsee helpommin ilmaa?

Vastaus

Se on mahdollista kasaamalla lunta tai käyttämällä reunoilla lumimöykkyjä. Kun tehdään näin, joko niin kutsuttujen lumimattojen kanssa tai ilman niitä, on tärkeää muistaa, että se tehdään, jotta sisään ei pääsisi lunta, mutta älä unohda, että teltan ilmanvaihto on tärkeää monestakin syystä. Parhain terveisin.


Kysymys 2

Tilanne: Olet ollut hiihtämässä monta päivää ja monosi kastuvat, vaikka niissä olisi sisäkengät. Heräät 35 asteen pakkasessa ja huomaat, että kenkäsi ovat jäätyneet yhdeksi jääpalaksi ja niitä on mahdotonta saada jalkaan. Kuinka tämä tilanne voidaan välttää ja mitä kannattaa tehdä, jos näin tapahtuu? Käytätkö sukkien ympärillä muovipusseja?

Vastaus

Fjällräven ja minä suosittelemme käyttämään nahkaisia monoja, joissa on erilliset sisäkengät. Vältä kumia, sillä se muuttaa kokoaan lämpötilan vaihdellessa (laajentuen lämpimässä ja kutistuen kylmässä). Laita aina sisäkengät varustelaukun sisään yöksi ja laita se makuupussisi sisään, kun heräät, jotta kengät hieman lämpiävät. Voit tehdä saman ulkokengille tai ainakin laittaa ne yhteen (varret vastakkain!) ja makuupussin ja patjan väliin. On tärkeää muistaa käyttää varustelaukkua suojaamaan makuupussia kostumiselta.


Kysymys 3

Kuinka rinkka pidetään kevyenä talvivaelluksella?

Vastaus

Rinkan painon ja koon säilyttäminen on valintakysymys. Talvella tarvitset hieman tukevamman teltan ja hyvin eristetyn makuupussin. Lisäksi pitää ehkä valita hieman paksumpi lisäkerrostakki. Muista, että mukavuudesta ei kannata kuitenkaan tinkiä, sillä talvella olosuhteet muuttuvat usein ja tarvitset hyvän eristyksen levätessäsi. Tämä on erittäin tärkeää suorituskyvyn ja jaksamisen kannalta. Talviulkoilun tarkoituksesi ja tavoitteesi määräävät varusteiden vaatimukset.

Käytännön vinkki: Käytä kahden pussin ratkaisua makuupussin osalta – yksi ohut (tarkoitus: –2... –5), toinen paksumpi (tarkoitus: –8... –15). Tämä antaa paljon enemmän vaihtoehtoja sään vaihdellessa.


Kysymys 4

Sisäteltta vai ei talvivaellukselle?

Vastaus

Single Wall -teltat ovat hankalia talviolosuhteissa, joten suosittelen ehdottomasti telttaa, jossa on erillinen sisäteltta.


Katso lisää Johan Skullmanin kanssa tekemistämme opasvideoista, joita löytyy lähes 30.