Tuotehaku:

article

Rinkan kantaminen

Rinkan kanssa vaeltamisen pitäisi olla miellyttävä kokemus. Vain harvat asiat tuottavat yhtä upean tunteen kuin kantaa mukanaan kaikki tarvitsemansa ja mennä vapaasti minne ikinä haluaa. Juuri tästä ulkoilussa on kyse. Väärin pakattu rinkka voi kuitenkin aiheuttaa vamman tai saada matkan tuntumaan ikävältä. Siksi on tärkeää osata rinkan pakkaamisen ja kantamisen perusteet.

Ihmisen kyky kantaa tavaroita

Ihmiset ovat kantaneet lukemattomia, raskaita kuormia historian saatossa, vaikka me täällä länsimaailmassa tapaamme useammin istua paikallamme. Monet yllättyvät kuitenkin siitä, kuinka paljon tavaraa muissa kulttuureissa elävät ihmiset pystyvät kantamaan, esimerkiksi kantamalla raskaita kuormia päänsä päällä.

Ei ole sattumaa, että joissakin kulttuureissa ihmiset kantavat tavaroita päänsä päällä. Ihmiset pystyvät kantamaan raskaitakin kuormia, jos ylävartalon ja kuorman yhteinen painopiste on sekä selkärangan liikeakselin että lantion yläpuolella. Jos painava kuorma sijoitetaan liian kauas selkärangasta, se kiertää ja vetää selkää taaksepäin. Tällöin kaatumisen välttämiseksi ylävartalon ja kuorman painopistettä täytyy siirtää niin, että ne tulevat lantion yläpuolelle. Tämä on helpointa toteuttaa nojaamalla eteenpäin, mikä saattaa kuitenkin aiheuttaa vammoja.

Kantamista helpottavat, tarkasti harkitut yksityiskohdat

Fjällrävenin rinkoissa on usein sekä olkahihnat että lantiovyö, jotta vammat voidaan välttää. Sekä olkahihnat että lantiovyö auttavat jakamaan rinkan painon, mutta lantiovyö myös siirtää painon lantiolle. Tällöin jalkojen lihakset kantavat osan painosta, mikä puolestaan mahdollistaa painavampien kuormien kantamisen pitempiä matkoja, koska useimmilla ihmisillä jalat ovat vahvemmat kuin selkä ja hartiat.

Olkahihnojen ja lantiovyön avulla kuormitusta voi myös vaihdella hartioiden ja lantion välillä. Kun hartiat alkavat väsyä, olkahihnoja voi löysätä ja lantiovyötä voi kiristää, jolloin eri lihakset tekevät suurimman osan työstä. Esimerkiksi Fjällrävenin Kajka-rinkassa on mahdollista säätää olkahihnojen kiinnikkeiden leveyttä. Tämän ominaisuuden ansiosta rinkan voi paitsi mukauttaa kantajan ruumiinrakenteen mukaan, mutta myös olkapäihin kohdistuvaa painopistettä voi siirtää.

Painon jakaminen oikein

Edellä mainitut tiedot huomioiden on tärkeää pakata rinkka oikein. Vaellusta varten pakkaamisen perusperiaate on yksinkertainen: painavat tavarat, kuten teltta ja retkikeitin sijoitetaan lähelle selkää ja rinkan yläosaan. Hiihtäessä paras tasapaino saavutetaan kuitenkin sijoittamalla painavat tavarat selän lähelle ja alemmas rinkkaan. Tähän asti periaate on yksinkertainen.