Tuotehaku:

article

Talvella suunnistaminen

Kartta ja kompassi ovat perusvarusteita. Vaikka talvivaellus kulkisi merkittyjä reittejä pitkin, on silti hyvä tietää, miten karttaa ja kompassia käytetään. Sää voi muuttua nopeasti ja lumikinokset, kylmyys ja kovat tuulet voivat vaikeuttaa suunnistamista.

Selkeällä säällä näkyvyyden ollessa hyvä ja esteetön reitin voi suunnitella useiden kilometrien matkalta etukäteen. Etsi sellainen reitti, jota on helpointa seurata ja joka ei ole liian rasittava. Valmistaudu mahdollisiin sään muutoksiin määrittelemällä välietappeja ja tarkistamalla aina kahteen kertaan, missä olet kartalla.

Talvireitit on merkitty tolpilla, joissa on rasti (X). Rastit ovat usein punaiseksi maalattuja. Tolpat ovat noin 40 metrin etäisyydellä toisistaan, joten reitin seuraamisen pitäisi olla helppoa myös silloin, kun näkyvyys on huono. Tolpat, joissa on kaksi rastia, osoittavat reitin suunnan muuttuvan. Rasti on aina kohtisuorassa reitin suuntaan nähden.

Huonon sään yllättäessä tai vaikeassa maastossa täytyy kulkea täysin kompassin perusteella, jonka käyttäminen vaatii jonkin verran tietoa ja kokemusta. Pane maamerkit merkille, koska voi olla vaikeaa kulkea suoraa reittiä. Jos näkyvyys on huono, voi olla myöskin vaikea pysyä oikeassa suunnassa maastossa olevien esteiden vuoksi. Yritä aina pyrkiä helposti löydettävään kohteeseen, kuten tunturin juurelle, metsän reunaan, poroaitauksen äärelle tai sähkölinjojen lähelle.