Tuotehaku:

article

Ulkoiluklassikko on syntynyt

1960-luvulla ulkoiluvaatteet eivät olleet yhtä toiminnallisia kuin nykyään. Se kävi selvästi ilmi muun muassa pohjoismaisella Grönlannin tutkimusmatkalla vuonna 1966 (jolle Fjällräven toimitti rinkat ja uudet mullistavat termoteltat). Kotiin palattuaan retkikunnan jäsenet keskustelivat perusteellisesti  ulkoiluvarusteista ja -vaatetuksesta Fjällrävenin perustajan Åke Nordinin kanssa, joka suunnitteli ulkoilukäyttöön tarkoitetun takin ja housujen valmistamista.

Mäkihyppääjän niksi

Åke teki kiipeilytakin erikoisvalmisteisesta kankaasta, joka oli osoittautunut liian painavaksi hänen kevyisiin telttoihinsa – tämä oli aivan ensimmäinen Fjällräven-vaate. Takkia testattiin vaellettaessa vuorilla, ja kankaassa oli juuri ne ominaisuudet, joita Åke ulkoiluvaatteilta halusi; se oli kevyttä, hyvin kestävää ja nopeasti kuivuvaa. Ainoastaan sen kosteudenkestävyyttä piti kehittää. Åke muisti, kuinka hän oli lapsena kavereidensa kanssa käynyt hyppäämässä mäkeä kotikaupungissaan Örnsködsvikissä ja ”voidellut” suksiensa lisäksi myös housujensa takamuksen pysyäkseen kuivana.

Åke kokeili sekoittaa mehiläisvahaa ja parafiiniä, joita hän levitti kankaaseen vaimonsa hiustenkuivaajalla. Ja se toimi – vaha teki kankaasta vettähylkivän, tuulenpitävän ja vielä kestävämmän.

Yksi kestävimmistä ulkoilukankaista oli syntynyt. Åke antoi sille nimeksi G-1000, jossa G viittaa Grönlantiin. Vaha sai nimekseen Greenland Wax, ja takki julkaistiin vuonna 1968 nimellä ”Greenland Jacket”, joka on edelleen ulkoiluvaatteiden suosikki.

Nykyaikainen toiminnallinen kangas

Yli puoli vuosisataa sen jälkeen, kun Åke Nordin suunnitteli Greenland Jacket -takin, G-1000-kangas ja Greenland Wax ovat arvostetumpia kuin koskaan. Hyvä esimerkki ovat tekniset vaellusvaatteemme, Keb Trousers ja Keb Jacket, joille on myönnetty kansainvälisiä palkintoja sekä toiminnallisuudesta että ympäristöominaisuuksista.

Åken hengessä Fjällräven on jatkanut kankaan kehittämistä, ja siitä on nyt saatavana useita versioita. Kaikilla on alkuperäisen kankaan edut, mutta jokaisella niistä on myös omat erityispiirteensä.