Tuotehaku:

article

Untuvatakit

Oletko lähdössä tutkimusmatkalle tai vaellukselle äärimmäisen kylmällä säällä tai korkeaan ilmanalaan? Oletko lähdössä koiravaljakkoajelulle tai pilkkimään todella kylmänä päivänä? Jos vastasit myöntävästi jompaankumpaan näistä kysymyksistä, sinulle on hyötyä paksusta, laadukkaasta untuvatakista. Syy on yksinkertainen – mikään muu takki ei lämmitä yhtä hyvin kuin laadukas untuvatakki.

Fjällrävenin untuvatakit

Fjällräven on käyttänyt untuvaa eristeenä jo yli 40 vuoden ajan ja olemme aina käyttäneet vain laadukkainta untuvaa. Kun kokeneet tutkimusmatkailijat kertoivat Fjällrävenin perustajalle Åke Nordinille, että heidän lämpövaatteensa eivät pitäneet heitä riittävän lämpimänä, hän teki päätöksen. Kenenkään ei enää koskaan tarvitsisi palella luonnossa. Tämän seurauksena vuonna 1974 esiteltiin nyt klassinen Expedition-untuvatakki, ja sittemmin Fjällrävenin untuvatakit ovat tulleet tunnetuiksi kaikkialla maailmassa.

Laadukkaimmat untuvatakit

Fjällrävenin untuvatakit ovat hyvin suosittuja useista syistä – untuvan laatu ja älykäs rakenne ovat vain kaksi niistä. Yksi alan termeistä, joihin saatat törmätä, on CUIN (josta käytetään myös termiä fill power), joka on mittayksikkö, joka kertoo, kuinka hyvin untuva pöyhistyy. Saatat kuulla myös termit loft ja eristävyys, jotka viittaavat täytteen muodostaman ilmakerroksen paksuuteen ja eristeen lämmitysominaisuuksiin. Mitä paksumpi ilmakerros on, sitä parempi lämmöneristyskyky on. Loft-arvo määräytyy untuvan ja höyhenen sekoitussuhteen mukaan. Valitse siis merkistä riippumatta sellainen untuvatakki, jonka CUIN-arvo on suuri ja jossa on hyvä untuvan ja höyhenen sekoitussuhde. Jäljempänä on tarkempia tietoja tästä mittayksiköstä.

Untuvatakin CUIN-arvo – lämmöneristyskyvyn mittayksikkö

Fjällräven luokittelee untuvatakit CUIN-mittayksikön perusteella, josta käytetään myös termiä fill power, eli täyttöteho. Tämä on takin kantavuuden tai "kuohkeuden" mittayksikkö. Sillä mitataan, kuinka paljon yksi unssi (27,3 grammaa) untuvaa täyttää yhden kuutiotuuman alasta. CUIN tulee sanoista cubic inches per ounce eli kuutiotuumaa/unssi. Yksinkertaistettuna voidaan sanoa, että mitä suurempi takin CUIN-arvo on, sitä parempi sen lämmöneristyskyky on, olettaen, että kaikki muut ominaisuudet ovat samanlaatuisia. Takin laatuun vaikuttavat kuitenkin monet muutkin tekijät, kuten untuvan ja höyhenen sekoitussuhde.

Untuvatakin untuvan ja höyhenen sekoitussuhde

Untuva sitoo enemmän ilmaa kuin höyhenet ja siksi sen lämmöneristyskyky on parempi. Tämä tarkoittaa, että mitä suurempi prosenttiosuus takissa on untuvaa, sitä parempi sen eristyskyky on verrattuna toiseen samanpainoiseen takkiin. Esimerkiksi merkintä 90/10 tarkoittaa, että jokaisessa sadassa grammassa takin täytettä on 90 grammaa untuvaa.

Merkittäviä lisätietoja

Fjällrävenin takit eivät ole suosittuja ja lämpimiä vain untuvan erinomaisen laadun ja korkean untuvan ja höyhenen sekoitussuhteen vuoksi. Fjällrävenin takeissa huppu on suuri, tilava ja sen reunassa on kiristyshihna, joka jättää vain silmät näkyviin, kun se kiristetään hyvin kylmällä säällä. Tuulensuojalista estää viiman pääsyn takin sisään vetoketjun kautta, ja tuulensuojalistassa on painonapit, jotka parantavat turvallisuutta ja jotka on helppo avata, jos takin sisältä halutaan päästää pois ylimääräistä kosteutta ja lämpöä. Tavallisten taskujen taakse on lisätty käsien lämmitystaskut ja harteilla on lisätäytettä, jotka takaavat, että hartianseutu pysyy lämpimänä myös rinkkaa kantaessa ja että taskut säilyttävät muotonsa myös silloin, kun niissä säilytetään painavia tavaroita.

Lyhyesti sanottuna on olemassa lukuisia syitä, joiden vuoksi ihmiset eri puolilta maailmaa valitsevat Fjällrävenin untuvatakkeja. He kaikki eivät ehkä tiedä, mitä edellä kuvaillut termit tarkoittavat, mutta jokainen, jolla on Fjällrävenin untuvatakki, ymmärtää niiden merkityksen kylmällä säällä.

Tilaa ajoissa saadaksesi pakettisi ennen joulua. Tilausaikaa jäljellä: 2015-12-16T15:00 Pidennetty palautusaika välillä 20.11 – 31.12 ostetuille tuotteille. Sopimattomat tuotteet voi palauttaa poikkeuksellisesti 15.1.2016 asti