Tuotehaku:

Ikoninen tuote saa uuden elämän kierrätettynä versiona

Sitä on rakastettu sukupolvien ajan ja käytetty vuosikymmeniä, ja se on valloittanut sydämiä kaikkialla maailmassa – sen ajattoman muotoilun pysyessä muuttumattomana. Nyt lanseeraamme uuden Kånkenin, jossa vain yksi asia on uutta: 95 % Re-Kånkenissa käytetyistä kankaista on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja ne ovat myös edelleenkierrätettävissä.

Alkuperäinenkin Kånken-reppu on tuote, jolla on suhteellisen pieni negatiivinen vaikutus ympäristöön. Yksinkertaisen ja suoraviivaisen muotoilunsa ansiosta sen tuotantohävikki on paljon pienempi monimutkaisempiin reppuihin verrattuna. Se on kestävä ja sen ulkomuoto on osoittautunut suosituksi pitkällä aikavälillä. Joten kun syntyi ajatus kaikkien aikojen kestävimmän ja vastuullisimman repun valmistamisesta, tarvittiin uusi lähestymistapa.

“Aloitimme kaiken alusta klassista muotoilua lukuun ottamatta. Haasteena oli mahdollisimman pienen ympäristövaikutuksen saavuttaminen. Samanaikaisesti tuotteen tuli vastata kestävän ja toimivan tuotteen vaatimuksia,” kertoo Svante Björkroth, Fjällrävenin tuotekehittäjä ja mies projektin takana.

Alkuperäisen Kånkenin valmistuksessa käytettiin kolmea eri materiaalia; yhtä itse reppuun, toista sisätaskuun ja kolmatta hihnoihin. Re-Kånken sen sijaan on valmistettu kokonaan yhdestä ja samasta materiaalista, josta on kudottu kolmea eripaksuista kangasta.

Tämä materiaali on kierrätettyä polyesteriä. Kunkin Re-Kånkenin valmistukseen käytetään yhteensä yksitoista kierrätysmuovipulloa. Projektin kehittäjät ovat myös tarkistaneet huolellisesti, että pullot todella ovat käytettyjä ja että ne on jätetty kierrätyspisteisiin ennen uusiokäyttöä. Siitähän koko kierrätyksessä on kysymys.

Materiaalien valitseminen uudelleen aivan alusta on aikaa vievää työtä. ”Ensimmäinen askel oli hankkia sellaista kierrätettyä kangasta, joka täyttäisi kestävyysvaatimuksemme. Ei riitä, että kestävyyttä testataan laboratoriossa. Reppu täytyy koota tarkoin ja testata myös tosielämässä.” Hihnoja on vedettävä ja riuhdottava, repun täytyy hankautua selkää vasten ja sen on kestettävä jokapäiväistä käyttöä.

Kierrätetyistä muovipulloista saatu polyesteri saattaa olla muovimaista eikä yhtä mattapintaista ja tukevaa kuin alkuperäinen Kånken-kangas. Harjaamalla kierrätettyä kangasta uloimmista langoista saatiin hieman karkeampia ja kangas sai miellyttävämmän tunnun, mikä oli Svanten ja hänen kollegoidensa tavoite. Se todellakin muistuttaa paljon alkuperäistä muutamaa yksityiskohtaa lukuun ottamatta.

“Re-Kånkenille täytyi luoda oma identiteetti. Pyöreä merkki on säilytetty, mutta Re-Kånkenin merkkiä ei ole ommeltu vaan se on kirjailtu paikalleen,” Svante Björkroth kertoo.

Kierrätetyn materiaalin lisäksi myös kankaan värjäystapa on huomattavan ympäristöystävällinen. Tavallisesti kankaat värjätään tuotantoprosessinsa lopussa sen jälkeen, kun lanka on kehrätty ja kangas kudottu. Sitten kangaspakat upotetaan kemikaalialtaisiin, huuhdotaan vedellä ja kuivatetaan suurissa uuneissa. Prosessi vaatii valtavan määrän kemikaaleja, vettä ja energiaa.

Etsiessään kestävämmän kehityksen mukaisia tuotantotapoja Svante kollegoineen kiinnostui tekniikasta, jota kutsutaan nimellä SpinDye®. Tässä prosessissa väriaine lisätään siinä vaiheessa, kun kierrätetyn polyesterin kuidut kehrätään langaksi. Se tarkoittaa, että kemikaaleja, vettä ja energiaa säästyy valtavasti. Prosessilla on myös muita kuin ympäristöön liittyviä etuja. Perinteisessä värjäyksessä kankaan pinta imee suurimman osan väristä, mutta SpinDye®-tekniikalla väriaine pääsee aivan langan ytimeen saakka. Tällä tavoin väri kestää paremmin käytössä eikä haalistu auringossa niin nopeasti.

SpinDye® on kuitenkin edelleen kalliimpi tekniikka kuin perinteinen värjäys. Syynä tähän on vielä toistaiseksi pieni kysyntä. Toimittajat tarvitsevat suuria tilausmääriä kustakin väristä ennen kuin työ on kannattavaa, mutta Re-Kånkenin myötä Fjällräven on rohjennut ottaa tämän askeleen.

Jotta tuotteen voi kierrättää helposti, se ei saa sisältää liikaa erilaisia materiaaleja. Tällä hetkellä Re-Kånkenin napit, vetoketjut ja muovisoljet ovat sen ainoita osia, jotka eivät ole kierrätettyä polyesteriä. Kaikki nämä osat ovat myös helposti irrotettavia. Reppu olisi valmis kierrätettäväksi jo tänään, jos tekstiilikierrätyksen infrastruktuuri olisi kohdallaan.

“Reppu soveltuu kierrätykseen, mutta se on silti tuote, joka kestää käytössä pitkään,” korostaa Svante Björkroth. Hänelle ja hänen kollegoilleen Re-Kånkeniin käytetty aika on ollut enemmän kuin kannattavaa.

”Mahdollisimman kestävän tuotteen tekemiselle ei ole olemassa ohjekirjaa. Jos se olisi helppoa, kaikki tekisivät niin. Meidän oli luotava prosessi ja löydettävä oma tapa saavuttaa tavoitteemme. Jos muutkin yritykset haluaisivat tehdä saman, voisimme luoda kysyntää kehräyksessä värjätylle, kierrätetystä muovista valmistetulle langalle. Kustannukset laskisivat, ja tällä tekniikalla voitaisiin valmistaa yhä enemmän tuotteita.”