Tuotehaku:

article

Vihreä matkailu

Aivan kuten sinäkin, me vietämme mieluiten aikaa retkeillen luonnossa kaukana liikenteestä. Haluamme kuitenkin kannustaa yhä useampia käyttämään jalkojaan enemmän myös muulloin. Työmatkan kulkeminen kävellen on loistava keino saada liikuntaa päivittäin ja nollata ajatukset. Myös polkupyöräily on hyväksi ympäristölle.

Toisinaan täytyy kuitenkin mennä kauemmas kuin jalat jaksavat kantaa. Auto, juna, lentokone ja laiva ovat yleisimpiä kulkuvälineitä. Seuraavassa on vinkkejä asioista, joita kannattaa ottaa huomioon matkustaessa.

Juna, lentokone ja laiva

1. Yritä matkustaa junalla aina, kun se on mahdollista. Juna on ympäristön kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto kuin lentäminen tai autolla matkustaminen.

2. Varaa suoria lentoja. Lentomatkustus aiheuttaa suurimmat päästöt. Seuraavina tulevat autot, linja-autot ja junat. Lentomatkustuksen vaikutus ympäristöön kilometriä kohden on suurin kaikista kulkuvälineistä. Päästöjen katsotaan myös olevan huomattavasti haitallisempia korkeaan ilmanalaan päästettyinä.

3. Kulje lentokentälle julkisilla kulkuvälineillä, niin voit rentoutua ja nauttia matkasta lukemalla hyvää kirjaa. Samalla vähennät myös aiheuttamiesi hiilidioksidipäästöjen määrää.

4. Yritä pitää matkalaukut mahdollisimman kevyinä. Painava lentokone kuluttaa enemmän polttoainetta.

5. Viivy kohteessa kauan, kun matkustat kauas. Pitkien matkojen vaikutus ympäristöön on suuri: lentomatkustus aiheuttaa suurimmat hiilidioksidipäästöt henkeä ja kilometriä kohden. Kun kerran matkalle päättää lähteä, tilanteesta kannattaa ottaa kaikki irti ja viipyä kohteessa pitkään.

6. Kulje mieluummin hitaalla autolautalla kuin nopealla, jotka kuluttavat enemmän polttoainetta. Lyhyet laivamatkat ovat parempia kuin pitkät, sillä pitkät laivamatkat aiheuttavat usein enemmän päästöjä kuin maakuljetukset.

Autolla matkustaminen

1. Tarkista autosi rengaspaineet usein. Oikea rengaspaine voi vähentää polttoaineen kulutusta yli viisi prosenttia.

2. Käytä moottorinlämmitintä. Kylmä moottori aiheuttaa 10 kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä ensimmäisen kilometrin aikana kuin lämmin moottori. Kovilla pakkasilla (-15 celsiusastetta) moottorinlämmitintä tulee käyttää 1,5 tunnin ajan ja leudommalla säällä (+10 celsiusastetta) noin 20 minuutin ajan ennen moottorin käynnistämistä.

3. Jos autossasi ei ole moottorinlämmitintä, vältä tyhjäkäyntiä. Raaputa auton ikkunat talvella ennen kuin käynnistät sen. Tämä vähentää polttoaineen kulutusta.

4. Noudata nopeusrajoituksia. Jos kukaan ei ajaisi nopeusrajoituksia kovempaa, hiilidioksidipäästöt vähenisivät esimerkiksi Ruotsissa noin 700 000 tonnia vuodessa.

5. Vaihdettaessa vaihdetta pienemmälle ei kannata hidastaa kaasupolkimen avulla. Useimmat nykyaikaiset autot katkaisevat polttoaineen syötön kokonaan, kunnes moottorin pyörimisnopeus saavuttaa 1200–1300 kierrosta minuutissa. Tämä tekee ajamisesta vihreämpää.

6. Samåk. Kulkekaa kimppakyydillä työkavereiden kesken, a vähentäkää siten hiilidioksidipäästöjä henkeä kohden.

7. Osta uusi auto, sillä uudemmat mallit kuluttavat vähemmän energiaa kuin vanhemmat mallit.

Tilaa ajoissa saadaksesi pakettisi ennen joulua. Tilausaikaa jäljellä: 2015-12-16T15:00 Pidennetty palautusaika välillä 20.11 – 31.12 ostetuille tuotteille. Sopimattomat tuotteet voi palauttaa poikkeuksellisesti 15.1.2016 asti